Arbeidsmediation
Ze praten wel maar niet met elkaar, laat staan dat ze naar elkaar luisteren. Ik onderbreek dit proces en begin met vragen te stellen.
Kijk kritisch naar de invulling van taken tijdens re-integratie. Bespreek samen wat jullie energie zal geven. Iedereen wil het gevoel hebben dat je ertoe doet en een bijdrage levert aan het geheel. Regelmatig zie ik bijvoorbeeld dat bij terugkeer op de werkplek wordt begonnen met de inbox of een administratieve klus die al langere tijd op de plank ligt. Je kunt je afvragen of deze taken motiveren.
Bij langdurige afwezigheid zullen taken en verantwoordelijkheden al zijn overgenomen en bevatten e-mails dus oud nieuws of informatie. Start met verplaatsen van alle e-mails naar een (tijdelijke) archief en werk aan een concrete en afgebakende taak. En die taak die al langere tijd is blijven liggen, heeft blijkbaar een lage prioriteit. Is dat dan een activiteit voor een medewerker die juist op zoek is naar het gevoel dat je er toe doet?
Re-integratie kan grillig verlopen. Er zullen goede, gemiddelde en minder goede dagen zijn. Accepteer dit gegeven en oordeel niet. Zie het als een leercurve voor jullie beiden en bespreek deze ervaringen met elkaar; Wat hebben jullie nodig om een duurzame samenwerking en prettige werkomgeving te creëren?
Een werknemer zou zich gesteund moeten voelen door het team tijdens ziekte en re-integratie. Als dit niet zo voelt voor de werknemer, jijzelf of het team, maak dit dan bespreekbaar maakt want hier zit een bron voor spanningen en mogelijk conflict.
Wacht hiermee niet te lang, wacht niet op de ander om het gesprek aan te gaan en wacht niet tot dit gevoel vanzelf verdwijnt. Afwachten is in de meeste gevallen pijnlijker dan het voeren van een gesprek.
En als je dit niet zelf kunt of wilt, is dat o.k. maar zowel de werkgever als de werknemer dragen de verantwoordelijkheid om dan te bedenken wie of wat jullie nodig hebben om dit gesprek wel te kunnen voeren.
Neem gerust contact op als je nog vragen hebt.
Als geregistreerd (familie)mediator en adviseur op het gebied van conflicten help ik familieleden en organisaties om met elkaar in gesprek te gaan én te blijven. Samen voorkomen we escalatie van het conflict en zoeken we naar een uitweg.
Arbeidsmediation
Vertrouwenspersoon
Echtscheiding
Aangesloten bij:
“Een conflict kun je uit de weg gaan maar dat zorgt niet voor een weg uit het conflict….”
– Natasja Beije
Beije Mediation & Advies
Waterwilg 12
4761 WN Zevenbergen
KvK: 89436911
nbeije@beijemediation.nl
+31 6 12011546
Branding: Mette Pietersma | © 2023