Hoor je mijn stem?

05/09/2023

Laat elkaar als ouder niet los

Ik weet het nog goed. Ik was 16 jaar, mijn zus was op huwelijksreis toen mijn moeder vertelde dat mijn vader het huis zou gaan verlaten. Samen met mijn vader heb ik dit nieuws aan mijn zus verteld op de weg van Schiphol naar hun huis. Mijn ouders hebben daarna alleen nog via een advocaat, mijn zus of mijzelf met elkaar gesproken. Het duurde ruim 10 jaar voordat deze stilte tussen hen verbroken werd en mijn ouders weer met elkaar in één ruimte konden zijn.

Pas heel veel later besefte ik pas echt de gevolgen van de stilte voor iedereen in ons gezin. En pas tijdens de opleiding tot familiemediator, realiseerde ik me hoe het slot van het verhaal minder pijnlijk had hoeven zijn als er ruimte was geweest om te luisteren naar elkaar.

Als er ruimte was geweest voor elkaars verhaal, had ik kunnen vertellen over het schuldgevoel en verdriet bij de keuze met wie ik mijn verjaardag vierde of welke ouder bij mijn diploma uitreiking mocht zijn of over het ongemak wanneer ik de rol van boodschapper tussen mijn ouders op me nam. Mijn ouders en mijn zus zouden dan hun eigen verhaal hebben verteld.

De kracht van mediation

Met het vertellen van en luisteren naar ieders verhaal, ontstaat er letterlijk en figuurlijk ruimte voor emoties. Dan groeit het vertrouwen in elkaar om dan ook te vertellen wat ouder en kind van elkaar nodig hebben om de scheiding samen te doorstaan in plaats van afzonderlijk.

Dat is de kracht van mediation. Ik wenste dat mijn ouders dat toen geweten hadden.
Wil je meer weten hoe ik jou en jouw kinderen kan helpen in een echtscheiding? Neem vrijblijvend contact met me op.

Kijk ook eens op de website van Villa Pinedo die kinderen en hun ouders ondersteunt tijdens en na de scheiding.

Hi, ik ben Natasja Beije!

Als geregistreerd (familie)mediator en adviseur op het gebied van conflicten help ik familieleden en organisaties om met elkaar in gesprek te gaan én te blijven. Samen voorkomen we escalatie van het conflict en zoeken we naar een uitweg.

Lees hier verder

Hulp nodig bij (v)echtscheidingen, familieruzies en conflicten op de werkvloer?